
MAISHA
Psicoterapia
Infants, Joves i Adults/es
Acompanyament familiar
Marta Capó Moll
Teràpia Joves
Les sessions són un espai de seguretat pels nens/es. Un lloc on anirem construint el vincle des del que podrem treballar les situacions més delicades, doloroses i també les més alegres, vitals i emotives. Es respectarà el ritme i procés de cada infant, acompanyant-lo des de la confiança perquè trobi les seves potencialitats, maneres pròpies d’aprenentatge i desenvolupament. Es donarà peu a que ells/es utilitzin i descobreixin els seus propis recursos, habilitats i dons. D’aquesta manera, s’anirà reforçant el seu espai íntim intern (l’acceptació, l’autoestima, l’empoderament, el contacte amb la vida...). Es procurarà que aquest espai íntim sigui un racó que, de mica en mica, vagi creixent a l’interior i en el qual l’infant pugui recórrer en qualsevol moment de necessitat, dins i fora de les sessions.
Totes les dinàmiques i processos es donaran de forma lúdica; jugant, pintant, parlant, cantant, movent-nos... La infància és una època sagrada per l’aprenentatge de la vida. Per mi és vital preservar-la i cuidar-la. És durant la infantesa que construïm i consolidem la majoria de processos emocionals, recursos i defenses, que ens acompanyaran durant la nostra adultesa. És per això que és essencial honrar als infants i vincular-nos des d’un lloc amorós, de confiança i amb una mirada neta de judici, perquè ells/es puguin desenvolupar la seva creativitat, responsabilitat i autenticitat.
QUAN ACUDIR A UN/A PSICÒLEG/OGA INFANTIL?
És recomanable demanar atenció psicològica infantil quan detectem:
-
Dificultats per relacionar-se amb els adults/es o altres infants.
-
Problemes de conducta. Agressivitat, ira. Hiperactivitat o hiperreactivitat.
-
Baixa autoestima o autoconcepte. Apatia. Falta d’apetit. Hipersensibilitat.
-
Angoixa, por i temors excessius. Tancament en sí mateix.
-
Dificultat per contactar amb la realitat.
-
Poca connexió amb el cos i les emocions. Baixa vitalitat i poques ganes d’estar en moviment.
L’infant per si sol pot mostrar aquestes expressions emocionals.
Altres vegades aquestes expressions són degudes a un canvi en el seu entorn, sigui a l’escola, a la família o amb les seves amistats:
-
Separació, litigis.
-
Mort d'un familiar o persona estimada.
-
Canvi de domicili o de lloc de residència.
-
Naixement de germà/na.
Aquestes circumstàncies són difícils en el món del nen/a. Gestionar les emocions és un camí preciós tot i que en moments delicats aquestes ens poden sobrepassar.
Si la teva situació és diferent a les que he mencionat aquí em pots contactar igualment i sense cap compromís ho parlem.
COM SERÀ EL PROCÉS TERAPÈUTIC?
La primera entrevista serà amb la mare(s) i el pare(s) o persones responsables de l’infant.
En aquesta sessió ens coneixerem i parlarem sobre el motiu de consulta.
La trobada tindrà una durada aproximada d’una hora, deixant marge a la possibilitat que s’allargui a més d’una entrevista.
Després d’aquesta primera entrevista es convidarà a l’infant a la seva primera sessió a soles.
És important que l’infant sàpiga que ve a un espai terapèutic i que se li hagi explicat que els pares o persones responsables ja han vingut.
La primera entrevista amb l’infant durarà de 30-45 minuts.
En aquest moment es farà una primera valoració de la possibilitat, per ambdues parts, de començar un procés terapèutic.
. . .
Iniciada la teràpia, amb l’infant ens trobarem cada setmana.
Les sessions duraran 45 min amb la possibilitat d’allargar fins a una hora si és necessari.
Es tindrà en compte l’edat i etapa madurativa de l’infant per qualsevol canvi en la freqüència o horari, així com casos i situacions concretes.
Paral·lelament al treball amb l’infant, els pares o persones responsables tindran una sessió al mes.
És important aquesta trobada amb la família per poder endinsar-nos en una feina conjunta i així poder oferir a l’infant una mateixa direcció que li proporcioni estabilitat.